Usynlige tigre-podden

Podcasten som vil gi folk kunnskap og innsikt om rus, rusproblemer, pårørende og hjelpetilbud i Norge.

I profesjonelle omgivelser hos First House får vi lov til å invitere gjester inn i podcast-studio. First Cast-apparatet hjelper oss med både prep, gjennomføring og ferdigstillelse av Usynlige tigre-podden. Tusen takk til First House som gjør dette mulig!

Du kan lytte til podcasten her på vår hjemmeside og på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud.  

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Pårørendesenteret ligger fysisk i Stavanger, men er et ressurssenter med ca 20 ansatte som hjelper pårørende i hele Norge. De som jobber der har ulike bakgrunn, eksempelvis sykepleiere med spesialutdanning, sosionomer, familieterapeuter, psykolog, psykiater og vernepleier - men felles for alle er at de har pårørendeerfaring. Unn Birkeland har vært leder her i over 6 år og kjenner godt til situasjonen for oss som er berørt av andres rusbruk. Størstedelen av henvendelsene inn til Pårørendesenteret kommer nemlig fra oss. 

Hjelpen de tilbyr finner vi via deres nettside, Pårørendetelefon (Pårørendelinjen: 90 90 48 48), Pårørendechat, Pårørendemail, Pårørendekonferanse, online mestringskurs og deres podcast. De har god og relevant erfaring, kan gi råd og har oversikt over rettigheter og andre hjelpetilbud. 


Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Ifølge Ungdata-undersøkelsen i Oslo 2023 har bruken av kokain nesten tredoblet seg siden 2018. Kokain er en potensielt farlig og avhengighetsskapende substans som kan gi alvorlige konsekvenser for helse, sosialt liv og selve livet i helhet. Både for de som bruker rusmiddelet, men også for alle de fortvilte pårørende.

Marit Edland-Gryt jobber i Folkehelseinstituttet, avd. for rusmidler og tobakk og har bidratt inn i mange vitenskapelige artikler om kokainbruk i utelivet samt unges bruk av illegale rusmidler. Marcus Nybakken er utdannet innenfor avhengighetsproblematikk og har de siste 14 årene jobbet som behandlier/terapeut på rusfeltet.

Er det slik at kokain brukes «av alle – overalt» i dag? Og er folk ærlige om egen bruk når de skal svare på spørreundersøkelser som Ungdata eller annen forskning?


Lytt til episoden her eller på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Vibeke Pettersen er klinisk spesialist i familieterapi og systemisk praksis med fordypning i psykisk helsearbeid, og har jobbet i rus- og psykiske helsetjenester i 16 år. Hun har skrevet masteroppgaven: «Den reddende engelen – om hvordan søsken av rusavhengige konstruerer sin identitet».

Søsken inntar ofte en hjelperrolle og de havner ofte i et krysspress mellom foreldre og søsken. De skal hjelpe sitt søsken med å bli rusfri og så vil de ivareta og beskytte foreldrene og i det har de lett for å glemme seg selv… Og som følge av det kan de få noen plager. MEN: det finnes hjelp å få – og det å møte andre i samme situasjon og det å snakke med noen, det er veldig viktig for å bli kvitt skyld og skam og for å ta gode valg fremover. Vi har med en anonym søster som forteller om hvordan livet har vært for henne.


Lytt til episoden her eller på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud.

I Trondheim ligger en «ukjent skatt» for oss som er berørt av andres rusbruk: Lærings- og mestringssenteret (KORUS Midt – St. Olavs hospital). Rita Rødseth har vært rådgiver der i mange år, og deres fokus er på å gi kunnskap for å leve med situasjonen og mestre hverdagen. De setter pårørendes behov på dagsordenen ved å tilby:  

·       kurs (både fysisk og digitalt)
·       veiledning for enkeltpersoner og par
·       arrangerer møteplasser hvor pårørende og fagfolk i feltet kan møtes
·       tilbyr «bålprat» hvor pårørende kan møtes for å snakke ute i naturen  

De ansatte i Lærings- og mestringssenteret har også god oversikt over hvor pårørende kan henvende seg for å få hjelp for sin egen del – i hele landet.  

Karin Tuvmarken fra NKS Veiledningssenter har bidratt med kunnskap og erfaring inn i pårørendekursene der, og vet mye om dynamikken i familier som preges av at noen ruser seg.


Lytt til episoden her eller på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud.

Er du mor eller fra til en ungdom mellom 15-25 som har rusutfordringer?

Vi vil jo helst verken se det eller innse det, men rundt omkring i Norge opplever foreldre at deres ungdom har en bekymringsfull bruk av rusmidler. Fortvilelse, frustrasjon, sinne, bekymringer, maktesløshet og skam er noen av følelsene som ofte går igjen. Parenthood rus er et pilotprosjekt i samarbeid med KORUS Øst (Kompetansesenter for Rus) hvor foreldre i blant annet Nordre Follo kommune vil få møte andre foreldre i åtte uker. Erfarne fagpersoner inviteres inn i hver samling, og deltakerne vil få dele sine tanker og erfaringer innenfor temaer de selv har valgt. Målet med prosjektet er å undersøke om foreldre til unge med rusutfordringer opplever det meningsfullt å møte andre foreldre i samme situasjon.


Lytt til episoden her eller på Spotify, Apple Podcasts og SoundCloud ++

Vi er over 2 millioner pårørende til rusavhengige i Norge. Normalen for mange av oss er å leve i uforutsigbar og utmattende alarmberedskap. Et mareritt som det ikke hjelper å våkne fra. Samtidig skal vi prestere på den jobben vi er avhengig av for å betale regninger og leve livet vårt.  

Anita Vatland leder Pårørendealliansen som videreformidler statistikk og pårørendes budskap til politikere og arbeidsgivere. Jan-Martin Berge er spesialist i klinisk psykologi med fordypning i arbeidspsykologi – og har lang erfaring fra både offentlig og privat virksomhet. Tusenvis har også hørt hans foredrag, Akademisk stand-up, hvor arbeidsglede, hverdagsmestring og mentale muskler er i fokus. Her deler de sin erfaring med hvordan arbeidsgivere kan lykkes – og mislykkes – i å møte sine medarbeidere som er pårørende til rusavhengige.


Lytt til episoden her eller på Spotify, Apple Podcasts og SoundCloud ++

Pårørende blir syke og uføre av den uforutsigbare og utmattende alarmberedskapen vi konstant står i. Egil Nordlie har forsket på dette og funnet seks konkrete symptomer: muskelspenninger, hodepine, magesmerter, brystsmerter, underlivsproblemer og lammelser.  

Behandling av pårørende har en lang historie ved Borgestadklinikken, som var den første institusjonen i Norge som faktisk hadde et formalisert behandlingstilbud til pårørende. Bakgrunnen for at behandlingen ble igangsatt var forståelsen av at rusproblemets omfang og konsekvenser ikke bare kunne forstås som et individuelt problem, men som et problem som berørte og belastet pårørende og nettverket. Egil var legen med det medisinske ansvaret, mens Siv Merete Myra hadde behandleransvaret.  

I denne episoden deler de deres erfaring med hvordan pårørende påvirkes både relasjonelt, fysisk og psykisk, samt hva som kan bidra til at vi opplever bedring og mestring.


Episode_22 - Å være kjæreste med noen som ruser seg, avslutning, sorg, egenkjærlighet og hjertefred.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts og SoundCloud ++

Bjørg Thorhallsdottir er kunstneren som med sin hjertevarme beriker oss med sine ærlige, inspirerende ord, vakre bilder og magiske øyeblikk i Bjørgs Univers. To ganger har hun fått erfare hvordan livet kan være som kjæreste til en rusavhengig. Gjennom dette fikk hun brutalt lære viktigheten av avslutning, sorg og egenkjærlighet. Her deler hun sine tanker om hvordan å overleve i krise, plassere ansvar på rett sted og ta seg selv på alvor for å få et bedre liv.

Hun startet HJERTEFRED, arrangementer for at vi alle skal kunne samles i minnene om en som er elsket selv om mennesket ikke lenger er med oss. Arrangementene skjer på Allehelgensdag, og er åpne for alle som har sorg, både for de som er døde og for eksempel for oss som har mistet de vi er glad i til rusen. 


Episode_21 - FORELDREKODEN, Barn, ungdom og voksne i familier med rus.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts og SoundCloud ++

Hedvig Montgomery er psykolog med familieterapi som spesialitet, forfatter av bøkene «Foreldremagi» (solgt til hele verden) og podkaster i Aftenpostens «Foreldrekoden». Tor-Magne Bakke er familieterapeut og leder av familiearbeidet ved behandlingsstedet Fossumkollektivet, som tilbyr langtids døgnbehandling til unge rusavhengige via 10 avdelinger rundt i Norge. De jobber målrettet med å involvere de pårørende i behandlingen og støtte dem.  

Rus berører alltid hele familien, ikke bare den som ruser seg. Å snakke med barna i familien om rusproblemene er essensielt, for de merker det uansett hvor mye foreldre forsøke å skåne eller skjule. Så hvordan snakker man med barna? Hvordan opprettholde kommunikasjon med ungdommer som er i ferd med å utforske verden? Og når man er kjæreste med en som ruser seg og samtidig forelder, hvordan håndtere både seg selv og barna? Ting tar tid og det finnes håp. Det å vende fokus mot seg selv og de som er berørt av rusbruken og søke hjelp kan være avgjørende for å klare å stå gjennom det som er vanskelig.


Episode_20 - Alle vet, men ingen snakker om det - rus og pårørende på bygda.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud ++

På små steder og på bygda er rusproblemer vanskelig å gjemme vekk. Alle vet, men ingen snakker om det. Dette er et stort paradoks. Hvordan er det å skulle overkomme rusutfordringer på slike plasser og hvordan er det mulig å starte hjelpetilbud på steder hvor temaet er så tabubelagt?

Ildsjelene Kjell Torstein Hagen og Vidar Starion har klart dette. Kjell har vokst opp på Gol og har selv følt på kroppen hvordan det er å vokse opp med et rusproblem på et lite sted. I dag har han imidlertid vært rusfri i 10 år etter å ha gjort en helomvending, og har blant annet startet opp seminaret «Hvordan møte personer med psykiske utfordringer og rusutfordringer» på Gol. Etter årevis med høyt alkoholforbruk klarte også Vidar å legge om livsstilen. I dag har han startet opp A-larm og Snu-gruppe i Hallingdal etter å ha sett hvordan dette fungerte i Drammen.


Episode_19 - Det skjulte alkoholmisbruket, psykisk helse og veien til et bedre liv.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud ++

Hvem skulle trodd at Håvard Paulsen fra NRK Super hadde hatt alkoholproblemer? At han løy da han takket nei til sosiale happenings fordi han hadde planlagt å sitte hjemme og drikke. Ingen. For han sørget jo for å være edru og klar til jobb dagen etter.

Før han fikk jobben i NRK og ble rikskjendis ble skulle han heldigvis finne veien til et rusfritt liv ved hjelp av selvhjelpsgruppe og Fontenehuset. Fontenehusene i Norge er 20 fysiske hus rundt i landet som tilbyr et fellesskap for samvær og frivillig arbeid for de som sliter psykisk og har ramlet ut av jobb og/eller studier. Her utvikles relasjoner som skaper trygghet, bygger selvtillit, inspirerer og motiverer. Fra isolasjon til mestring i hverdagen.

Julie har erfaring fra livets opp- og nedturer. Takket være hennes medlemskap på Fontenehuset har hun vært med på å starte podcasten «Psykolosen» og er i gang med å utdanne seg til å bli ergoterapeut. Hun har mer tro på at hverdagen kan endre seg.


Episode_18 - Ungdom under 18 som ruser seg, forebygging, behandling og foreldres handlingsrom.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud ++

Å få en ungdom i hjemmet som ruser seg, det kan skje i alle familier rundt omkring i Norge. Veldig mange ungdommer sier «Det er ikke noe problem og jeg har full kontroll». Men hva når rusbruken blir et problem?

Noen ungdommer merker selv at rusbruken har tatt styringen over livet og ber om hjelp. For andre ungdommer er det vanskelig å se og innrømme at rusbruken kan ha fått negative konsekvenser. De har ingen planer om å slutte selv om familien rundt og venner kan rive seg i håret av fortvilelse over endringene i atferd og holdninger som følger med.

Så hvilket handlingsrom har man da? Marianne Ihle jobber i Ungdomskontakten og TIUR (Tidlig intervensjon, unge og rus) i Ringsaker kommune, og Britt Nysveen Skar fra Fossumkollektivet har jobbet med behandling av rusavhengige ungdommer i 25 år og har videreutdanning i rus, psykiatri og kognitiv terapi.


Episode_17 - Rusreformen, sett med Folkehelseinstituttets forskerøyne.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud ++

Rusreformutvalget ble oppnevnt ved kongelig resolusjon 23. mars 2018 og har avgitt sin utredning med utkast til lovendringer. Men: utvalget er ikke enstemmig og mange mener de går for langt. Ikke minst fordi de drar alle over en kam uansett om det gjelder “tunge rusbrukere”, “rekreasjonsbrukere” eller barn og unge som eksperimenterer. De fleste er selvsagt enige i at mennesker med tung avhengighet skal møtes med helseoppfølging fremfor straff, fengsel og bøter, men hva med ungdommene? Anne Line Bretteville-Jensen fra Folkehelseinstituttet har jobbet med rusmiddelforskning siden 1992 og er leder av Scientific committee i EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) og belyser her forslaget til rusreform fra sitt faglige ståsted.

Og Usynlige tigre har mange spørsmål, blant annet:

Forslaget innebærer ingen form for sanksjoner dersom en ung rusbruker ikke stiller opp til innkalt møte etter at vedkommende er blitt tatt med rusmidler. Vi ser allerede i dag svært mange kommuner som har begrensede midler og ressurser fra før av, og barnevern som har mer enn nok å ta tak i. Hvor sannsynlig er det at det vil bli fokus på å drive oppsøkende arbeid for å motivere ungdommer til å komme til rådgiving (som allerede har latt være å møte)?

Kan vi se på at unge/nye brukere skal kunne bære og bruke rusmidler i til dels store mengder, uten at det får andre konsekvenser enn en henvisning til en frivillig samtale med en ukjent person? De øvre mengdegrensene for straffrihet som er foreslått er: 5 gram heroin, 5 gram kokain, 5 gram amfetamin, 1 dl GHB, 1 gram MDMA-pulver og 15 gram cannabis. Dette kan utgjøre svært mange brukerdoser av hvert stoff, avhengig av renhet/styrkegrad (jo renere/sterkere stoff, jo flere brukerdoser). Hva betyr dette for holdninger blant befolkningen generelt og ungdommen spesielt?

Vi er hundretusener av pårørende som har meget god kunnskap om og erfaring med hvordan rusproblemer preger en hel familie. Denne rusreformen dreier seg absolutt ikke bare om brukerne selv. Det dreier seg om alle de nåværende og kommende synlige og usynlige tigre. Hvis denne rusreformen blir vedtatt, hvordan vil det kunne påvirke vårt samfunn og vår fremtid?


Episode_16 - Veien Ut - rusfri uten medisiner ved hjelp av terapi og naturen.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Jan Schøyen var en herlig «villstyring» fra han var liten og ble så rusmisbruker i 20 år. Han forteller at han virkelig måtte nå bunnen ved at ingen ville ha noe med ham å gjøre, før han innså at han trengte hjelp og bestemte seg for å søke behandling. Under sin tilfriskning fant han god hjelp i å være mye og lenge i naturen.

Han møtte igjen ungdomskjæresten Katrine, giftet seg og sammen startet de Stiftelsen Veien Ut i 2013. Null medisiner, her vil de ha ansvarliggjøring og effektiv terapi fremfor mange rapporter. Stiftelsen Veien Ut bruker naturens positive effekt sammen med profesjonelle terapeuter for å hjelpe rusavhengige til å leve et varig rusfritt liv.

Alle deltakerne er med på gåtur i fjellet i 6 uker og seiltur til Barentshavet eller over Atlanteren. Underveis i året behandlingen varer avholder de en pårørendeuke. Den forandrer livene til mange. Og mammaen til Jan, Kari, bringer inn mammahjertet og pårørendeperspektivet. Hun takker for dagen i dag, men dette har vært en reise som for henne har satt store spor. Her er det ikke langt mellom gråt og latter!


Episode_15 - Phoenix Haga_setter familiearbeidet på agendaen i behandlingen av rusavhengige_med Terje Turøy og Merete Remme.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Terje Turøy har i snart 30 år jobbet med rusbehandling og er i dag leder for behandlingsstedet Phoenix Haga i Mysen, Østfold, for unge rusavhengige i alderen 18 år og oppover. Dette er et av de unike stedene i Norge som mener pårørende er helt avgjørende for å kunne gjøre en god jobb med behandlingsarbeidet med de rusavhengige. Fem ganger i året arrangerer de familiehelger. Merete Remme har fått oppleve dette familiearbeidet og hun fullroser det! På Phoenix Haga lærte hun om de mønstrene og rollene pårørende gjerne går i, og hvilke grep hun måtte ta for å gjøre endringer hos seg selv. Ikke bare for å kunne hjelpe den rusavhengige, men i aller høyeste grad også seg selv.



Episode 14 - A-larm_tidligere rusavhengige og pårørende i fellesskap for en bedre hverdag.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

I Drammen har A-larm en gruppe hvor tidligere rusavhengige og pårørende møtes hver mandag og torsdag. I SNU-gruppa prater de åpent om sine liv, støtter hverandre og deler sine utfordringer og gleder. Cato forteller åpent og ærlig at han ikke var en særlig hyggelig fyr da han var rusa, men gjennom jobben han gjorde for å bli rusfri har han fått selvinnsikt og tatt ansvar. Han ble derfor headhuntet inn i rollen som gruppeleder hos A-larm, og både Anita og Merethe er utrolig glade for det fellesskapet de har fått der.

Anita hadde lenge gått i pårørendegruppe og terapi fordi hun strevde som pårørende, og føler at SNU-gruppa har hjulpet henne videre. Det er ingen enkel sak å be sitt eget barn om å flytte, eller la vær å hjelpe, men i samtale med Cato har hun fått støtte i sin grensesetting. Merete er opptatt av å ta ansvar for eget liv, og da hun ble med i gruppa var det fordi hun slet med ettervirkninger av å ha vært pårørende. Men - som mange av oss vet - plutselig forstår man at man sitter i alarmberedskapens berg-og-dalbane igjen... Og da er det godt å ha et nettverk med respekt og omsorg å støtte seg til.


Episode 13_IKKE VENT TIL DU BLIR UTSLITT - BE OM HJELP_NKS Veiledningssenter.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Det er viktig å anerkjenne at det er et traume og en veldig krevende situasjon å bli pårørende til en som ruser seg. Det er ikke bare forholdet til rusbrukeren som blir vanskelig, alle relasjoner blir lagt under press; foreldre imellom, søsken imellom, foreldre/barn, storfamilie og vennskap.

Unni og Karin snakker med pårørende til rusavhengige rundt i Norge og er veldig tydelige på at det er utrolig viktig å ikke glemme å kjenne etter egne behov. Man må tvinge seg til å bruke noen av kreftene på seg selv, enten det er trening, strikking, kino etc. Ingen mennesker har kapasitet til bare å hjelpe andre uten å ta ansvar for seg selv, for da kan man lett bli syk og helt utslitt. Ta kontakt med NKS Veiledningssenter og legg igjen beskjed dersom de ikke rekker å ta telefonen når du ringer. Da tar de kontakt så snart de kan!


Episode 12 - Sjef i eget liv_hvordan snakke med ungdommer - med Ingvard Wilhelmsen, Greg Gurvich og Aleksander Schmidt.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Aleksander Schmidt og Greg Gurvich jobber med rusforebygging/rusbehandling og kriminalitetsforebygging på henholdsvis vestkanten og østkanten av Oslo. De snakker til stadighet med ungdom som enten ruser seg eller har en atferd som gjør at noen er bekymret. Hva er deres råd til foreldre/voksne som strever med kommunikasjonen med ungdom?

Ingvard Wilhelmsen er lege, professor, spesialist i indremedisin og psykiatri og forfatter av boka «Sjef i eget liv». Denne boka har inspirert Greg og Aleksander i deres arbeid med ungdommene. Det å stille spørsmål som skaper refleksjon rundt både mål, tanker, handlinger og konsekvenser, kan være et godt verktøy når formaninger ikke hjelper.


Episode 11_Usynlige tigre-podden.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Pårørende til rusavhengige strever i alarmberedskap med bekymring, uro, frykt og vonde tanker. Mange mister søvnen og blir syke, både fysisk og psykisk, av belastningen over tid. Anita Søndmør Ranvik var redd for at hun skulle «klikke» og rett og slett bli gal i hodet av alt dette. Men da hun søkte hjelp fant hun ut at hun hadde større handlingsrom enn hun først trodde. Og i dag har hun det så mye bedre!

Ingvard Wilhelmsen er lege og professor, spesialist i indremedisin, fordøyelsessykdommer og psykiatri og forfatter av boka «Sjef i eget liv». Han hjelper folk med å ta eierskap til egne holdninger og tanker, slik at de opplever bedre livskvalitet. Det er ikke bare smart, det er nødvendig for å overleve – og med andre ord bra for den rusavhengige også!


Episode 10_Usynlige tigre-podden.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Hvordan kommer man seg tilbake til livet etter ha blitt solgt som barn, i årevis utsatt for grov vold og seksuelle overgrep og gjort rus til sin måte å overleve på? Det vet Angelica Kjos noe om. I 2012 møtte hun politiker Kari Kjønås Kjos (FrP) under et intervju med TV2 Nyheter. Det ble starten på en prosess som ga håp, men som skulle kreve mye av dem begge. «Uten henne ville jeg vært død i dag.» sier Angelica.

Kari har fulgt Angelica hele veien, men hun er tydelig på at hun satte grenser. «Velger du rusen kan jeg ikke være der for deg, men velger du å bli rusfri, skal jeg stå sammen med deg hele veien.» sa Kari til Angelica. Og Kari holdt sitt ord.


Episode 9_Usynlige tigre-podden.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Mette Normann er avdelingsleder og familieterapeut hos Blå Kors Kompasset. De tilbyr terapi og rådgivning til unge mellom 13 og 35 år som har vokst opp med foreldre med alkohol- eller andre rusproblemer. Tilbudet er gratis og du trenger ingen henvisning. I tillegg til landsdekkende netterapi har de avdelinger i Bergen, Lillehammer, Oslo, Sandnes, Trondheim og Tromsø.

Tone vokste opp med en mamma som drakk og skjønte i voksen alder at livet hennes var sterkt preget av dette. Hun trengte hjelp, og hos Blå Kors Kompasset fikk hun både en-til-en-terapi og gruppeterapi over så lang tid hun trengte, slik at hun i dag kan si at hun har det mye bedre. Rett og slett som å “våkne opp”!


Episode 8_Usynlige tigre-podden.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Trond-Viggo Torgersen elsker når noen spør «Hvorfor det?» og at det er nysgjerrighet rundt ulike temaer. Han har ingen i familien som har rusproblemer, men er lege og har jobbet med rusavhengige.

Marius (11) har sammen med læreren Oda og klasse 6E på Kjelsås skole brukt «Timen LIVET» til å undre seg rundt rus og rusmisbruk. Marius har en onkel som har ruset seg i 25 år. Det å prate om ting er en bra ting! Man er flau for forskjellige ting, men ved at man snakker om alt mulig, så er det litt lettere. Og husk: i alle klasser i hele Norge hvor det er 25 elever, så er det minst en som lever i en familie med rusproblemer. For dem er det kanskje aller viktigst at man snakker om dette, så de vet at de ikke er alene, og at det finnes hjelp for dem.


Episode 7_Usynlige tigre-podden.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Hva er egentlig cannabis? Er det spesielt farlig for ungdommer? Hvordan påvirker cannabis hjernen - eller livet? Kan man få psykiske problemer av det? Hvem blir avhengige? Hva kan foreldre gjøre? Er det vanskelig å slutte? I denne podcasten får du svarene.

Bruken av cannabis øker blant ungdom og i debatter kan man lure på hva som egentlig er sant. Gjestene våre i dag har tilsammen nesten 50 års erfaring med rusmiddelforskning og behandling av rusavhengige. Fordi faktabasert informasjon om cannabis er viktig å gjøre tilgjengelig for helt vanlige folk, klarte disse to å finne tid til å komme til studio hos First House for å bidra med deres kunnskap og erfaring:

Jørgen Bramness er lege, spesialist i psykiatri, har doktorgrad fra Folkehelseinstituttet, jobber som seniorforsker hos både Folkehelseinstituttet og ROP (Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse) og er i tillegg er professor ved Universitetet i Tromsø.  

Rune Sundt er opplæringskonsulent i Stiftelsen Fossumkollektivet og har jobbet med ungdommer i rusbehandling og familiearbeid i 25 år.


Episode 6_Usynlige tigre-podden.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Med Tone Tellevik Dahl (byråd i Oslo, Ap) og Kari Kjønås Kjos (Stortingspolitiker, FrP) i studio sammen med programleder Lillian Skrede og «løs kanon» Jeanette Flagstad ønsker vi å få frem hva som er politikernes ansvar og hvilke politiske tiltak som blir satt i verk. De er nok uenige om mange ting, men innenfor pårørendepolitikk har de noen sammenfallende standpunkter om hva som må forbedres: «Vi må sørge for at pårørende blir møtt av en koordinator når de henvender seg til våre ulike kommuner i hele landet. Alle pårørende bør etter første møte med kommunen også få mulighet til et oppfølgingsmøte. Vi som er folkevalgte bør snakke om at pårørende har rett på hjelp, slik at vi kan bidra til å endre holdninger inne i hjelpesystemet og ikke minst bidra til å fjerne skam og tabu. Det er et kontinuerlig arbeid med å endre holdninger i helsevesenet, for dette kan være et av de største problemene.»


Episode 5_Usynlige tigre-podden.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Marius Sjømæling (generalsekretær) og Madelen Endresen (leder for de frivillige) kjenner begge godt til livet som barn av rusavhengige og jobber i Barn av Rusmisbrukere. Marius forteller hvordan han sluttet på skolen og ble «fulltidsmedavhengig» for mammaen sin. Da hun døde fikk han identitetskrise og falt sammen. Hele livet og hans mestring hadde jo dreid seg om å organisere for mamma. Marius startet i 2009 organisasjonen nettopp fordi han visste at det manglet hjelp til den gruppen han i så mange år var en del av. Madelen trodde at hun kom til å jobbe med rusavhengige ettersom hun hadde den erfaringen med sine foreldre. Men neida, hun har full kontroll på de 40 frivillige som betjener den anonyme chatten. De tar imot 2000 henvendelser i løpet av året. Og best av alt: i høytider utvider de åpningstidene – nettopp da barna har størst behov for noen å snakke med. Applaus!


Episode 4_Usynlige tigre-podden.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Bjørn Ole Helliksen og Kirsti Halvorsen er to hjertevarme og kompetente veiledere som snakker med barn, ungdom og voksne som tar kontakt enten via telefon eller mail. De tilbyr kaffe og samtale, par- eller familiesamtaler og mestringskurs. Det er gratis og man trenger ingen henvisning. Det finnes ingen oppskrift eller fasit for å håndtere å være pårørende, og de fleste pårørende er livredde for å gjøre noe galt. Vi har lang erfaring og ser at det å ha noen å snakke med og det å få kunnskap om sitt handlingsrom hjelper. Mange har stått i dette så lenge at de omtrent er utslitt. Det kan ta tid å innrømme for seg selv, og ikke minst overfor andre, at man har et rusproblem i familien. Vekk med skam og tabu. Vi er her for dere – ta kontakt og få hjelp. Dere er ikke alene!


Episode 3_Usynlige tigre-podden.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Kirsti Halvorsen (N.K.S Veiledningssenter) har 20 års erfaring med arbeid i rusfeltet, både kommunalt, med ettervern, poliklinisk og på Oslo Universitetssykehus. Hennes erfaring er at pårørende er i en prosess, og mange er omtrent utslitt før de ber om hjelp for seg selv. Merete Almås (blogger «Kaospilotenmerete» har også jobbet innenfor rusfeltet og med barnevern) opplevde akkurat dette etter å ha hjulpet sin rusavhengige bror i 15 år. Selv om smertene i magen, nakken og hodet minner om alle årene med bekymring og beredskap, er hun verken bitter eller sint på broren. Da familien «lukket døra» fant broren motivasjonen til å legge seg inn til behandling. Nå er han nykter og Merete kjemper for at pårørende til rusmisbrukere skal bli sett og for at de skal få et tilbud tidlig i prosessen når noen de er glad i ruser seg.


Episode 2_Usynlige tigre-podden.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Alle pårørende til rusavhengige må finne sin måte å håndtere den utmattende alarmberedskapen på. Det finnes ingen fasit. Oda (ungen) begynte å ruse seg da hun var 13 og Vigdis (mora) skjønte at familien trengte hjelp som pårørende før Oda selv innså at hun hadde et rusproblem. «Det var ikke lett å sende ungen min ut igjen da hun kom hjem, og være standhaftig på at hun ikke fikk være rusa hjemme. Men jeg ville ikke bidra til å «asfaltere veien» til gravstøtta hennes. De som ikke tror at mammahjertet mitt alltid har banka for henne, tror feil. Men for meg var det ikke noe valg. Vi måtte sette grenser. Vi måtte slutte å gjøre det som ikke funka.» I dag er Oda nykter og studerer barnevern. Hun forteller her hvordan hun har opplevd foreldrenes grensesetting og valg.


Episode 1_Usynlige tigre-podden.jpg

Lytt til episoden på Spotify, Apple Podcasts eller SoundCloud

Gjestene våre i dag har over 50 års erfaring med arbeid i rusfeltet. Fra venstre: Jan Erik Bresil (politioverbetjent og styreleder i Norsk Narkotikapolitiforening), Jeanette Flagstad (programleder og initiativtaker til Usynlige tigre) og Jan Gunnar Skoftedalen (leder i Fagrådet - Rusfeltets hovedorganisasjon).

Et ambisiøst stort tema på 30 minutter. Historisk perspektiv på rus i Norge og pårørendearbeid. Historier fra virkeligheten, råd til pårørende og samtale om hva som må plass for at pårørende til rusavhengige skal få en bedre hverdag.


Lytte til podcast

Du kan lytte til podcasten her på hjemmesiden eller på abonnere på Spotify, abonnere på SoundCloud eller abonnere på Apple Podcasts.

Hvordan abonnere på Usynlige tigre-podden i f.eks. SoundClound:

1) Gå til
Usynlige tigre på Soundcloud.com , eller last ned appen SoundCloud til mobilen
2) Lag profil ved å klikke på knappen “Create account” eller “Follow” (du får valget om å lage profil enten via Facebook, Google eller med din epostadresse)
3) Søk opp “Usynlige tigre”, så har du mulighet til å abonnere

God lytting!


Forebygging

Forskning viser at det som kan gjøre forskjell på om ungdom tar kloke eller ukloke rusvalg er to ting:

1) Kunnskap: at ungdom vet mer om rus, hvordan det virker og hvilke konsekvenser det kan få
2) Foreldre: er noen av de viktigste forebyggerne gjennom selv å ha kunnskap om rus, virkning og konsekvenser - samt gjennom holdninger og handlinger. Være tilstede og følge opp ungdommen på en positiv måte. Ikke tro at man bare er skygger i ungdommenes liv, men bry seg og være interessert.

Denne podcasten er derfor også ment å være bidrag til forebygging av rusproblemer.