Hjelp til pårørende av rusavhengige i Norge

Lev i dag slik at noen i kveld
er glad for at du er til

(Bare HUSK på å ta vare på deg selv også…)

Som pårørende til rusavhengige kan vi oppleve store belastninger både fysisk og psykisk. Mange lever med konstant frykt og usikkerhet. Vi ønsker at gode intensjoner og hjelpsomme handlinger skal ha effekt, men sannheten er: vi kan ikke forandre andre. Det er derfor en trygghet å vite at det går an å oppsøke hjelp for å håndtere situasjonen. Her finner du oversikt over en rekke hjelpeorganisasjoner som kanskje kan bidra til økt livskvalitet og mestring.

Link: Al-Anon FamiliegrupperFOR HVEM: De som kommer på møter i Al-Anon er vanlige mennesker, sånn som deg, som er bekymret for noen som drikker for mye. Al-Anon familiegrupper er et verdensomspennende fellesskap med ett eneste formål: Å hjelpe alkoh…

Link: Al-Anon Familiegrupper

FOR HVEM: De som kommer på møter i Al-Anon er vanlige mennesker, sånn som deg, som er bekymret for noen som drikker for mye. Al-Anon familiegrupper er et verdensomspennende fellesskap med ett eneste formål: Å hjelpe alkoholikerens familie. Uansett om alkoholikeren fremdeles drikker eller ikke, gir Al-Anon håp og tilfriskning til mennesker som er berørt av en venns eller et familiemedlems alkoholisme/avhengighet. Al-Anon fellesskapet er gratis og ikke tilknyttet noen organisasjoner, religion, politikk eller institusjon. Det er uavhengige, selvstyrte og selvhjulpne grupper. Vi er svært opptatt av anonymitet! Vi vet hvordan du har det.

HVOR: Møter rundt i hele Norge
Distrikt 1 - Finnmark og Troms: Kirkenes, Tromsø, Harstad
Distrikt 2 - Nordland: Andøya, Bø i Nordland, Bodø, Mo i Rana
Distrikt 3 - Trøndelag: Orkdal, Trondheimsgruppa, Ytre Namdal
Distrikt 4 - Møre og Romsdal & Sogn og Fjordane: Ålesund, Molde
Distrikt 5 - Hordaland: Bergen
Distrikt 6 - Rogaland: Karmøy, Sandnes, Stavanger
Distrikt 7 - Aust-Agder og Vest-Agder: Arendal, Kristiansand, Mandal
Distrikt 8 - (mangler)
Distrikt 9 - Buskerud og Vestfold: Drammen, Skien, Tønsberg
Distrikt 10 - Oslo og Akershus: Bøler, Majorstua, Røa, Asker, Frogner (English speaking group), Holmlia
Distrikt 11 - Hedmark og Oppland: Hamar
Distrikt 12 - Østfold: Moss, Sarpsborg

Link: A-larm pårørendetjenesteFOR HVEM:  - Gratis lavterskeltilbud til pårørende i et sosialt og trygt nettverk - Samtaler, informasjon og veiledning til pårørende på telefon, mail eller i møter - Kurs og temakvelder om rettigheter, medavhengighet o…

Link: A-larm pårørendetjeneste

FOR HVEM:
- Gratis lavterskeltilbud til pårørende i et sosialt og trygt nettverk
- Samtaler, informasjon og veiledning til pårørende på telefon, mail eller i møter
- Kurs og temakvelder om rettigheter, medavhengighet og hvordan ta fatt i eget liv
- Brukermedvirkning i råd og utvalg, med fokus på rettigheter og tjenester for pårørende
- Holdnings og- opplysnings arbeid om rusproblematikk for pårørende
- Samarbeider med organisasjoner, helseforetak, kommuner, NAV og universiteter
- Åpenhet om å være i nær relasjon til personer, som sliter med bruk av alkohol og andre rusmidler

HVOR: Agder, Innlandet, Oslo, Rogaland, Trøndelag, Vestfold og Telemark, Vestland, Viken

Link: AtropFOR HVEM: Organisasjonen ATROP er en brukerorganisasjon som har som formål å drive et lavterskeltilbud og ett ettervernstilbud for enkeltmennesker og familier som har opplevd avhengighet, traumer, rus og overgrep, eller som sliter med psy…

Link: Atrop

FOR HVEM: Organisasjonen ATROP er en brukerorganisasjon som har som formål å drive et lavterskeltilbud og ett ettervernstilbud for enkeltmennesker og familier som har opplevd avhengighet, traumer, rus og overgrep, eller som sliter med psykisk helse. Vi arbeider for å synliggjøre forhold i samfunnet som opprettholder og skjuler stigmatiserende holdninger overfor våre målgrupper. Dette arbeidet gjøres gjennom blant annet foredrag, undervisning, veiledning, representasjoner, samt bruk av media for å fremme holdningsendringer overfor våre målgrupper.

HVOR: Kristiansand

Link: Barn av RusmisbrukereFOR HVEM: Vi er organisasjonen som jobber for deg med foreldre, eller andre nær deg, som har eller har hatt et rusproblem. Vi jobber for å gjøre livet bedre for vår målgruppe. Vi kan mye om utfordringene som oppstår i sånn…

Link: Barn av Rusmisbrukere

FOR HVEM: Vi er organisasjonen som jobber for deg med foreldre, eller andre nær deg, som har eller har hatt et rusproblem. Vi jobber for å gjøre livet bedre for vår målgruppe. Vi kan mye om utfordringene som oppstår i sånne situasjoner, og vårt ønske er å gjøre det litt lettere å takle dem. Vi er her for deg som står midt i det, for deg som har kommet deg gjennom det, og for deg som kjenner noen du gjerne vil hjelpe. Kort fortalt er vi her for deg som trenger noen å prate med. Chat, nettverk, kurs og foredrag.

HVOR: BARsnakk (chat, helt anonymt)

Link: Blå Kors KompassetFOR HVEM: Blå Kors Kompasset tilbyr terapi og rådgivning til unge mellom 14 og 35 år som har vokst opp med foreldre med alkohol- eller andre rusproblemer. Tilbudet er gratis og du trenger ingen henvisning. Vi har avdelinger i…

Link: Blå Kors Kompasset

FOR HVEM: Blå Kors Kompasset tilbyr terapi og rådgivning til unge mellom 14 og 35 år som har vokst opp med foreldre med alkohol- eller andre rusproblemer. Tilbudet er gratis og du trenger ingen henvisning. Vi har avdelinger i Bergen, Sandnes, Oslo, Trondheim og Tromsø og i løpet av 2017, i Lillehammer.

Kompasset definerer ikke rusproblemer med utgangspunkt i hyppighet eller mengde rusbruk, men i konsekvensene barna selv har opplevd. Kompasset fokuserer på alkohol. Alkoholproblemer er det mest utbredte rusmisbruket i det norske samfunnet, nesten ti ganger så stort som annet misbruk. I tillegg er det med alkoholproblemer større potensiale for bagatellisering enn med illegale rusmidler. Kompasset tar imot unge uavhengig av hvilke rusmidler foreldrene bruker. Individualterapi, samtaleterapi på nett, rådgivning, gruppeterapi, par-/familie-/gruppesamtaler og temakvelder.

HVOR: Terapi på nett, Bergen, Kristiansand, Lillehammer, Oslo, Sandnes, Trondheim

Link: Familieklubbene i NorgeFOR HVEM: En familieklubb er en gruppe mennesker som samles for å lindre de problemene de har med alkohol eller andre rusmidler. Noen har selv hatt misbruksproblemer, andre har hatt problemer med misbruk blant sine nærme…

Link: Familieklubbene i Norge

FOR HVEM: En familieklubb er en gruppe mennesker som samles for å lindre de problemene de har med alkohol eller andre rusmidler. Noen har selv hatt misbruksproblemer, andre har hatt problemer med misbruk blant sine nærmeste. Navnet familieklubb viser til at medlemmene kommer i små ”familie”-grupper. I de fleste tilfeller er det virkelige familier med samboere, eventuelt med barn. Men det kan også være en far som kommer med sine barn, fordi mor drikker. Det kan være unge eller voksne barn av misbrukere, eller det kan være den som drikker sammen med en venn, som utgjør en "familie" i klubben. Hvis en enslig vil være med, prøver klubben å finne en nær kontaktperson som kan delta sammen med vedkommende, og holde kontakten også mellom klubbmøtene. For at alle medlemmene skal kunne ta opp sine problemer og tanker, må ikke klubben være for stor. Derfor er praksis at klubbene deles når de når en viss størrelse.

Samværet i familieklubben bygger på omsorg, toleranse og respekt for den enkelte. Medlemmene er helt likeverdige. Klubbassistentens rolle er å støtte opp og passe på at samtalen foregår i ordentlige former. Assistenten skal ha gjennomgått et kurs på minst 50 timer som går inn i klubbens metode og legger vekt på sensitivitet overfor familiene. En del klubbassistenter er profesjonelle mennesker med fagutdannelse. Men de fleste er engasjerte medmennesker, mange av dem har selv gått i klubb. Prosessen i klubben er at ganske alminnelige mennesker forsøker å lære å holde opp med å drikke og komme videre med et godt liv. Familieklubben møtes en gang i uka (om ettermiddagen/kvelden). Møtene varer i 1 ½ time. Det er gratis å gå i familieklubb.

HVOR: Oslo, Akershus, Østfold, Hedmark, Oppland, Vest-Agder, Rogaland, Haugesund

Link: IvaretaFOR HVEM: Ivareta er en organisasjon av og for pårørende til personer med rusproblemer. Vi har lenge bidratt med hjelp, støtte og kunnskap til rusfeltet. Vi vet hvordan det er når den man bryr seg om sliter med rus. Ivareta består av hu…

Link: Ivareta

FOR HVEM: Ivareta er en organisasjon av og for pårørende til personer med rusproblemer. Vi har lenge bidratt med hjelp, støtte og kunnskap til rusfeltet. Vi vet hvordan det er når den man bryr seg om sliter med rus. Ivareta består av hundrevis med historier om hvordan det er å bry seg, hvordan det er å bekymre seg, og hvordan det er å ville gjøre det man kan for å hjelpe den man er glad i. Vi vet også hvordan det er når ting har gått så langt at man bør se på mulighetene for å hjelpe seg selv. I Norge får rundt 1 av 10 alvorlige rusproblemer i løpet av livet. Bak hver av dem står ofte mange som er nær. Pårørende blir sjelden fulgt opp og ivaretatt, selv om det er dokumentert at rusproblemene rammer hele familien. Ivareta er en medlemsorganisasjon som tilbyr veiledning til pårørende. Vi jobber aktivt med brukermedvirkning og fremmer pårørendekunnskap som er basert på erfaringer. Mange av medlemmene våre engasjerer seg og gjøre en betydelig innsats for å hjelpe andre pårørende.

HVOR: Agder, Møre og Romsdal, Nordland, Oslo, Rogaland, Trøndelag, Vestfold og Telemark, Vestland, Viken, Troms og Finnmark
Pårørendetelefonen - 800 40 567 (hverdager fra 9-15)

Link: Ja, det nytter!

FOR HVEM: Vi tilbyr samtalegrupper en ettermiddag i uka for alle som er berørte av andres rusmiddelavhengighet og psykiske lidelser. Fra september 2022 har vi som mål å ha:
- Barnegruppe: 6-12 år
- Tenåringsgruppe 13-15 år
- Ungdomsgruppe 16-19 år
- Voksengruppe
Samtalegruppene er ledet av skolerte gruppeledere med en helsefaglig utdanning og/eller egen erfaring. Disse er trygge voksne som har lang erfaring med samtalegrupper.

HVOR: Oslo

Link: Lillehammer Brukerstyrt Senter, HavangFOR HVEM: Lillehammer brukerstyrt senter (LBS), Havang, er en stiftelse med oppstart i 2012. Senteret er et rusfritt møtested for folk som har behov for en aktiv hverdag i et fellesskap. Vi er hverandres f…

Link: Lillehammer Brukerstyrt Senter, Havang

FOR HVEM: Lillehammer brukerstyrt senter (LBS), Havang, er en stiftelse med oppstart i 2012. Senteret er et rusfritt møtested for folk som har behov for en aktiv hverdag i et fellesskap. Vi er hverandres fellesskap. Vi er alle medarbeidere. Vi produserer en meningsfylt hverdag. Vi gjør ting som vi bestemmer i fellesskap. Mennesker med utfordringer innenfor rus og psykisk helse, pårørende og de som vil forebygge slike problemer.

HVOR: Lillehammer, Havang Brukerstyrte senter, Kirkegata 45 (inngang fra Grønstadgata)
Pårørendekafé: Tirsdager fra 17.00-19.00

Link: LivsstyrketreningFOR HVEM: Kurs i Livsstyrketrening er et helsepedagogisk, helsefremmende og forebyggende tiltak i gruppe, der hensikten er å styrke den enkelte deltakers evne til å mestre helseutfordringer gjennom bevisstgjøring. Mange som ha…

Link: Livsstyrketrening

FOR HVEM: Kurs i Livsstyrketrening er et helsepedagogisk, helsefremmende og forebyggende tiltak i gruppe, der hensikten er å styrke den enkelte deltakers evne til å mestre helseutfordringer gjennom bevisstgjøring. Mange som har langvarige helseutfordringer, som smerter i kroppen, stress, indre uro, nedtrykthet og søvnplager, erfarer sårbarhet og at selvbildet blir dårligere. Mange sliter også med tanker om hva omgivelsene – både jobbkollegaer, familie, venner, naboer og andre tenker om dem.

Ved å bli oppmerksom på egne tanke- og handlingsmønstre i møte med livstemaer som «Hvis kroppen kunne snakke», «Hvem er jeg? Selvoppfattelse og selvbilde», «Verdier – hva er viktig for meg?», «Hva trenger jeg? Om å sette egne grenser», «Sterke og svake sider», «Glede», «Dårlig samvittighet», «Sinne» og «Ressurser, muligheter og valg», øker muligheten til å ta gode helsefremmende valg i eget liv. Det er gjennomgående fokus på hvilke ressurser den enkelte har i seg selv og rundt seg for å møte de utfordringene han/hun har. Det er også fokus på livserfaringer og holdninger – og hva som kan føre den enkelte i retning av økt mestring og håndterbarhet i eget liv. Oppmerksomt nærvær/mindfulness og kreative tilnærminger er grunnleggende metoder i kurset. Betydningen av å arbeide med temaene i gruppe er sentralt. Resultater fra forskning på deltakelse i livsstyrketreningsgruppe viser at gruppedeltakerne betyr mye for hverandre. Gjennom å lytte og lære av hverandre oppstår ofte et fellesskap som kan få stor betydning for den enkelte. Ved å dele opplevelser og erfaringer med hverandre oppdager deltakerne både likheter og forskjeller som kan gi påfyll i hverdagen.

To doktorgradsarbeid (Haugli og Steen, 2001, Zangi 2009), viser at kurs i Livsstyrketrening medfører økt selvforståelse, redusert emosjonelt stress og større mestringstro hos deltakerne.

HVOR: Østfold, Vestfold, Vest-Agder, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Rogaland, Oppland, Oslo, Nordland, Hordaland, Hedmark, Akershus, Buskerud, Aust-Agder
Kontakt Forum for Livsstyrketrening

Link: LPP - Landsforeningen for pårørende innen psykisk helseFOR HVEM: Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse er til for deg som er pårørende til en som er psykisk syk. Pårørende skal bli spurt og oppleve å bli hørt. Derfor arbeider vi fo…

Link: LPP - Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse

FOR HVEM: Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse er til for deg som er pårørende til en som er psykisk syk. Pårørende skal bli spurt og oppleve å bli hørt. Derfor arbeider vi for å vise at pårørende er en ressurs og en del av løsningen for den som er syk, og at deres erfaringer skal bli tatt på alvor av helsevesenet og kommunene. LPP er en pådriver for å styrke tilbudet innen psykisk helsevern ved en bedret kommunikasjon mellom brukere, pårørende, behandlere og myndigheter.

HVOR: Landsdekkende

Link: Lærings- og mestringssenteret - KoRus Midt

FOR HVEM: Vi ønsker å gi et tilbud til alle som definerer seg selv som pårørende: foreldre, barn, søsken, besteforeldre, venner, ektefelle og partnere.

Lærings- og mestringsenteret (LMS)
- Skal bidra til å gi pårørende til rusavhengige kunnskap for å leve med situasjonen og mestre hverdagen
- Setter pårørendes behov på dagsorden
- Tilbyr kurs, møter og andre aktiviteter som kan bidra til bedre mestring og dermed bedre livskvalitet.

HVOR: LMS arrangerer ulike tilbud til pårørende i Trøndelag og Møre og Romsdal, pluss at de når ut til pårørende i hele Norge i sine mestringskurs hvor man kan delta digitalt. De ansatte i LMS har ellers god oversikt over hvor pårørende i hele landet kan henvende seg for å få hjelp for sin egen del.
Trondheim

Link: NKS VeiledningssenterFOR HVEM: Vårt tilbud retter seg mot alle som selv definerer seg som pårørende til en med rusproblematikk eller psykiske lidelser. Eksempler på pårørende kan være foreldre, besteforeldre, søsken, annen nær familie, naboer,…

Link: NKS Veiledningssenter

FOR HVEM: Vårt tilbud retter seg mot alle som selv definerer seg som pårørende til en med rusproblematikk eller psykiske lidelser. Eksempler på pårørende kan være foreldre, besteforeldre, søsken, annen nær familie, naboer, kollega, arbeidsgiver. Vi gir også veiledning til samarbeidspartnere og støtteapparat. Tilbudet er gratis og livssynsnøytralt. Vi har taushetsplikt. Du trenger ingen henvisning.

Vi tilbyr:
- Fagfolk med stort engasjement og bred erfaring
- Samtaler i rolige og trygge omgivelser
- Veiledning per telefon, individuelt eller i familie og grupper
- Informasjon, undervisning, mestringskurs, foredrag (mm.)
- Samarbeid med ulike hjelpeinstanser
- Barn og unge-oppfølging individuelt og i grupper

HVOR: Sør- og Øst-Norge, Vest-Norge, Midt-Norge og Nord-Norge


Link: NAR-ANONFOR HVEM: Nar-Anon familiegrupper er et verdensomspennende felleskap av familier og venner av rusavhengige som deler sine erfaringer, styrke og håp for å løse sine felles problemer. Vi tror at avhengighet er en familiesykdom og at det …

Link: NAR-ANON

FOR HVEM: Nar-Anon familiegrupper er et verdensomspennende felleskap av familier og venner av rusavhengige som deler sine erfaringer, styrke og håp for å løse sine felles problemer. Vi tror at avhengighet er en familiesykdom og at det å endre holdninger kan hjelpe i helbredelsen. ​Nar-Anon er ikke tilsluttet noen sekt, trosretning, politisk parti, organisasjon eller institusjon. Nar-Anon engasjerer seg ikke i noen meningsstrid og støtter ikke eller opponerer mot noen sak. I Nar-Anon er det ingen medlemskontigent. Nar-Anon er selvforsørgende gjennom egne frivillige bidrag. Nar-Anon har kun ett formål: Å hjelpe den avhengiges familie. Vi gjør dette ved å praktisere de Tolv Trinn, ved å ønske den avhengiges familie velkommen, gi dem trøst, vise forståelse for og ved å gi oppmuntring til den avhengige.

Disse 20 spørsmålene hjelper oss å evaluere oss selv til å se om Nar-Anon er riktig for oss. Still deg selv disse 20 spørsmålene og svar ærlig om du kan på dem.

​1. Tar du deg selv i å finne på unnskyldninger eller lyve for å dekke over for noen?
2. Har du grunner til å ikke stole på denne personen?
3. Har det blitt vanskeligere for deg å tro på hennes / hans forklaringer?
4. Ligger du våken om natten og bekymrer deg for denne personen?
5. Hvis det er ditt barn, skulker han / hun skolen ofte uten din viten?
6. Hvis det er din partner / ektemake, er vedkommende borte fra jobb og lar regninger hope seg opp?
7. Har oppsparte midler forsvunnet på en eller annen merkelig måte?
8. Er det ubesvarte spørsmål i livet deres som forårsaker til problemer i forholdet?
9. Stiller du deg ofte disse spørsmålene: Hva er galt? Er det min feil?
10. Har normale familiære problemer blitt fiendtlige eller voldelige?
11. Har dine mistanker gjort deg til en detektiv og er du redd for hva du vil komme til å finne på?
12. Avlyser du sosiale samvær med vage unnskyldninger?
13. Har du blitt skeptisk eller redd for å invitere folk hjem?
14. Er dine bekymringer årsaken til hodepine, “klump i magen” eller angst/uro?
15. Blir han/hun lett irritert? Synes du livet ditt har blitt et mareritt?
16. Har du problemer med å dele dine bekymringer med venner og familie på grunn av skamfølelse?
17. Er du frustrert over å være maktesløs overfor at du ikke kan kontrollere denne situsjonen du befinner deg i?
18. Overkompenserer / Prøver du å ikke skape “bølger” i nærheten av han/henne?
19. Prøver du hele tiden å fikse / ordne uten at det hjelper?
20. Har livsstilen og vennene til han / henne blitt forandret? Tror du disse vennene også er rusavhengige?

HVOR: Oslo, Drammen, Tønsberg, Stavanger, Fredrikstad, Bergen

Link: PIO - Pårørendesenteret i OsloFOR HVEM: PIO-senteret er et lavterskeltilbud for alle pårørende i Oslo. Med pårørende mener vi deg som står nær en person som strever med alvorlig eller langvarig sykdom, uavhengig av om det er snakk om psykisk e…

Link: PIO - Pårørendesenteret i Oslo

FOR HVEM: PIO-senteret er et lavterskeltilbud for alle pårørende i Oslo. Med pårørende mener vi deg som står nær en person som strever med alvorlig eller langvarig sykdom, uavhengig av om det er snakk om psykisk eller fysisk lidelse, eller rusmisbruk. Det kan også være deg som har mistanke om at en person du bryr deg om strever med ovennevnte. Vi retter oss ikke bare mot pårørende familie og nettverk, men har og tilbud for deg som selv er syk eller jobber som helsepersonell. Vi jobber løsningsorientert og er opptatt av å ta utgangspunkt i den enkelte person eller families behov, og kan bidra med nyttig informasjon og personlig påfyll. Med unntak av noen kurs og arrangementer er alle tilbudene våre gratis og uten henvisning. De ansatte hos oss er fagpersoner med egen pårørendeerfaring.

I 2018 opprettet vi PIO-Ung, der barn, unge og foresatte kan få tilpasset informasjon og råd.

PIO-senteret drives av Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk helse (LPP), og er LPPs lokallag i Oslo.

HVOR: Landsdekkende rådgivningstelefon og kontor i Oslo
Landsdekkende rådgivningstelefon for pårørende: 22 49 19 22
(man-fre kl. 10 til 15, tirs kl. 11 til 19).

Link: PUR - Pårørende Ung RusFOR HVEM: Alle pårørende som opplever ung rus i nære relasjoner kan ta kontakt med oss, både søsken, besteforeldre, fosterforeldre, foreldre og andre nærstående. Hvis du jobber på rusfeltet og har kontakt med pårørende s…

Link: PUR - Pårørende Ung Rus

FOR HVEM: Alle pårørende som opplever ung rus i nære relasjoner kan ta kontakt med oss, både søsken, besteforeldre, fosterforeldre, foreldre og andre nærstående. Hvis du jobber på rusfeltet og har kontakt med pårørende som kan ha behov for en likeperson, er du også velkommen til å ta kontakt. PUR er en likepersonstjeneste i regi av Fossumkollektivets venner. En likeperson er ikke en fagperson, men en som har erfaring som pårørende. En likeperson kan lytte til andre og sette andre i fokus, og bruker sine egne erfaringer som grunnlag i støttende samtaler. Likepersonen er ikke en rådgiver, men heller en ikke-profesjonell veileder. Ingen bekymringer er for små i denne sammenhengen.

Hvilke krav stiller vi til en likeperson i PUR?

- Må være pårørende
- Må ha deltatt i Fossumkollektivets familiearbeid
- Må ha en distanse i tid til det som har skjedd
- Må kunne skille mellom mitt og ditt, dvs skille egne utfordringer og problemer fra andres. Se at det er flere veier til målet
- Må kunne reflektere over egne og andres erfaringer
- Må ha lyst og tid til å delta i frivillig arbeid
- Har deltatt i foreningens likepersonutdanning

Fyll ut skjemaet på PURs hjemmeside, så får du kontakt med en likeperson i løpet av et par dager.

HVOR: Landsdekkende

Link: PårørendealliansenFOR HVEM: Vi i Pårørendealliansen jobber overordnet med andre mot politikere og myndigheter for å belyse utfordringer og forbedre vilkårene for pårørende. Pårørendealliansen ble stiftet 31. oktober 2014 og er en frittstående …

Link: Pårørendealliansen

FOR HVEM: Vi i Pårørendealliansen jobber overordnet med andre mot politikere og myndigheter for å belyse utfordringer og forbedre vilkårene for pårørende. Pårørendealliansen ble stiftet 31. oktober 2014 og er en frittstående paraplyorganisasjon som skal synliggjøre pårørende og familieomsorgens utfordringer, uavhengig av hvem man er pårørende til. Organisasjonen er en aktiv pådriver i utformingen av pårørendepolitikk i Norge på vegne av alle pårørendegrupper. Vi samarbeider med og innhenter kunnskaper og erfaringer fra nasjonale og internasjonale organisasjoner og fagmiljøer innen pårørendefeltet. Vi samarbeider nordisk med NKA, Anhörigas Riksförbund i Sverige og Pårørende i Danmark.

HVOR: henviser til hjelpetelefoner hos Pårørendesenteret og PIO senteret

Link: PårørendesenteretFOR HVEM: En generell pårørendeside, ikke spesifikk for pårørende til rusavhengige. Å være pårørende til noen som er rammet av alvorlig sykdom eller alvorlig nedsatt funksjonsevne, er krevende. Du, den som er syk og resten av …

Link: Pårørendesenteret

FOR HVEM: En generell pårørendeside, ikke spesifikk for pårørende til rusavhengige. Å være pårørende til noen som er rammet av alvorlig sykdom eller alvorlig nedsatt funksjonsevne, er krevende. Du, den som er syk og resten av familien trenger at du også har fokus på deg selv og din helse.

HVOR: Landsdekkende - se kart

Link: Pårørendehuset i regi av Frelsesarméen

FOR HVEM: Pårørendehuset er et lavterskel samtaletilbud for deg som er pårørende eller berørt av noen andres rusbruk eller psykiske helse. Tilbudet er gratis og du trenger ikke henvisning. Vi journalfører ikke. Når noen blir syke påvirkes livet til flere enn den som er syk. På Pårørendehuset er vi opptatt av hvordan det er å være deg, i situasjonen dere står i og hvordan relasjoner påvirkes når sykdom kommer inn i livet. Her møter du ansatte med helse- og sosialfaglig bakgrunn med bred erfaring fra feltet, og vårt fokus er rettet mot det som er viktig for deg. Vi tilbyr både veiledning og støttesamtaler, samtalegrupper og arrangerer temakvelder. Kontakt oss på telefon eller mail, 45971678 og parorendehuset@frelsesarmeen.no, for å avtale en samtale eller få mer informasjon om vårt tilbud. Vi har en Facebook-side hvor vi legger ut arrangementer og annen informasjon.

HVOR: Oslo, Harstad og Tønsberg

Link: RetrettenFOR HVEM: I mange tilfeller er det pårørende som oppsøker hjelp for den av deres nære som har utviklet en avhengighet til alkohol, narkotika eller tabletter, men ikke for seg selv. De er ofte en glemt gruppe både av seg selv og hjelpe…

Link: Retretten

FOR HVEM: I mange tilfeller er det pårørende som oppsøker hjelp for den av deres nære som har utviklet en avhengighet til alkohol, narkotika eller tabletter, men ikke for seg selv. De er ofte en glemt gruppe både av seg selv og hjelpeapparatet. Mange pårørende finner veien til Retretten, og her møter de mennesker som har vært og er i samme situasjon. Å leve tett med mennesker som sliter med avhengighetsproblematikk over tid gir ofte fysiske og psykiske kroppslige plager. Søvnforstyrrelser, angst og depresjon er de mest vanlige problemer en pårørende har. Akupunkturen som gis i Retretten er anerkjent av WHO og lindrer disse plagene.

HVOR: Oslo, Årnes og Nannestad

Link: Rogaland A-senterFOR HVEM: Behandlings- og kompetansesenter for rusrelaterte vansker. Behandlingssenteret er en del av Helse Vest sitt tilbud innen spesialisthelsetjenesten. Vi tilbyr hjelp til mennesker som strever med eget rusmisbruk og de s…

Link: Rogaland A-senter

FOR HVEM: Behandlings- og kompetansesenter for rusrelaterte vansker. Behandlingssenteret er en del av Helse Vest sitt tilbud innen spesialisthelsetjenesten. Vi tilbyr hjelp til mennesker som strever med eget rusmisbruk og de som er nære pårørende. Tilbudet omfatter hjelp til hele familien, inkludert barn.

Behandling for familie og pårørende:
- Parsamtaler, familiesamtaler og familiebehandling har god effekt både for den med rusavhengighet og for nær familie
- Pårørendetilbud til familiemedlemmer og samlivspartnere
Dette er et tilbud til kvinner og menn som over tid har en nær relasjon til en rusavhengig, inkludert mindreårige barn av rusmiddelavhengige. Det kan være foreldre, søsken, samlivspartnere eller andre. Ofte har pårørende spørsmål knyttet til livssituasjon og ønsker rådføring. De kan enten inviteres med av pasienten i behandling, eller få noen samtaler med vår barne- og pårørendekontakt, eller få egen henvisning som pårørende og dermed egen pasientrettighet. I noen tilfeller viser vi pårørende til andre instanser, for eksempel Pårørendesenteret i Stavanger, Veiledningssenteret i Sandnes eller Kompasset i Sandnes.
- Barneansvarlige
Poliklinikken har to barneansvarlige, i likhet med de øvrige avdelingene ved Rogaland A-senter

HVOR: Tastasjøen, Stavanger

Link: Rus & samfunnFOR HVEM: Rus og Samfunn var tidligere et tidsskrift på nett og i papirform. Fra 2017 er Rus&Samfunn kun på den digitale plattformen www.rus.no Nettsiden har fått nytt utseende, men den vil fortsatt tilby fag- og forskning…

Link: Rus & samfunn

FOR HVEM: Rus og Samfunn var tidligere et tidsskrift på nett og i papirform. Fra 2017 er Rus&Samfunn kun på den digitale plattformen www.rus.no Nettsiden har fått nytt utseende, men den vil fortsatt tilby fag- og forskningsartikler, kronikker og annet interessant lesestoff.

Link: Rusinfo

FOR HVEM: For alle. Ingen pekefinger, bare svar på det du lurer på om rus!
RUSinfo er en anonym og offentlig informasjon og -veiledningstjeneste for hele Norge. Vi tar i mot henvendelser som omhandler rusmidler, rusmiddelbruk og rusproblematikk. Vi har særlig fokus på ungdom, men alle er velkomne til å ta kontakt. RUSinfo snakker med pårørende og rusbrukere, skoleelever og andre som lurer på noe om rus. Vi tilstreber å møte alle henvendelser på en faktabasert og ikke-moraliserende måte.
Vi som jobber her er ansatt som fagkonsulenter i Velferdsetaten i Oslo kommune. Tjenesten finansieres av Helsedirektoratet. Alle som jobber hos oss har høyere utdannelse og arbeidserfaring innen rusfeltet.
RUStelefonen er ikke en helsetjeneste, og vi som jobber her er ikke helsepersonell. RUStelefonen er ikke en akutt tjeneste, og vi kan ikke bistå i akutte situasjoner. Ved behov for akutt helsehjelp, ring legevakt eller AMK 113. For spørsmål om overdose og forgiftning, ring Giftinformasjonen 22 59 13 00.

HVOR: Telefon, chat og spørretjeneste

Link: TrasoppklinikkenFOR HVEM: Familiemedlemmer kan søkes til behandling av fastlege eller sosialkontor for sin egen del, uavhengig om den rusavhengige har vært i behandling ved klinikken. Å være i familie med eller nær relasjon til rusavhengige ka…

Link: Trasoppklinikken

FOR HVEM: Familiemedlemmer kan søkes til behandling av fastlege eller sosialkontor for sin egen del, uavhengig om den rusavhengige har vært i behandling ved klinikken. Å være i familie med eller nær relasjon til rusavhengige kan utgjøre en stor belastning. Målsetningen med familiebehandling er å styrke familiesystemet og det enkelte familiemedlem. Dette kan styrke behandlingsarbeidet med den som har rusproblemet, og forebygge problemer i familien. Familie/pårørende kan få behandling uavhengig av om personen med rusproblemet har vært i behandling ved Trasoppklinikken. Behandling kan gis individuelt, som dagbehandling og i gruppe, og undervisningen har temaer som:
- Kommunikasjon
- Grensesetting og ansvar
- Følelser
- Rus i et relasjonsperspektiv
- Utvikling av avhengighet og behandling

HVOR: Oslo

Behandlingsinstitusjoner som har pårørendearbeid

Link: Alfa, kurs- og behandlingssenterFOR HVEM: Vi her på Alfa vet at pårørende til mennesker som sliter med alkohol, medikamenter eller andre rusmidler – oftest blir stående alene med sin fortvilelse og maktesløshet. Familien tilpasser seg den avhe…

Link: Alfa, kurs- og behandlingssenter

FOR HVEM: Vi her på Alfa vet at pårørende til mennesker som sliter med alkohol, medikamenter eller andre rusmidler – oftest blir stående alene med sin fortvilelse og maktesløshet. Familien tilpasser seg den avhengige, tar ansvar, retter opp skader og glemmer seg selv og egne behov. Egen klokskap stilner fordi det ikke nytter og man lever i konstant stress. Vi kaller det medavhengighet. Alfa er det eneste behandlingssenteret som tilbyr fullverdig familieuke og ettervern for pårørende som en del av behandlingen, og vår familieterapeut har 18 års erfaring i å hjelpe de pårørende for deres egen del. Alfa kurs- og behandlingssenter er Norges eldste private behandlingssenter med basis i Minnesotamodellen. Over 30 års erfaring og utvikling av modellen har gitt oss den måten vi jobber på i dag – Alfamodellen – til det beste for pasienter og pårørende.

HVOR: Dalsroa, Andebu

Link: Blå Kors BorgestadklinikkenFOR HVEM: Borgestadklinikken har et familie- og generasjonsperspektiv som en grunntanke for hvordan vi forstår rusproblematikk. Det betyr blant annet at vi ser på rus som et relasjonelt problem som ikke bare rammer d…

Link: Blå Kors Borgestadklinikken

FOR HVEM: Borgestadklinikken har et familie- og generasjonsperspektiv som en grunntanke for hvordan vi forstår rusproblematikk. Det betyr blant annet at vi ser på rus som et relasjonelt problem som ikke bare rammer den rusavhengige men også hans/hennes familie og nettverk.
- Hjelp for egen del
- Temakvelder “ROM”
- Pårørendes situasjon og rettigheter
- Barn som pårørende

HVOR: Skien og Borgestad

Link: FossumkollektivetFOR HVEM: Stiftelsen tar imot jenter og gutter i alderen 15 til 25/30 år fra hele landet. Familiearbeidets form og innhold Utgangspunktet for familiearbeidet er at hele familien tar del i behandlingsprosessen, selv om det er d…

Link: Fossumkollektivet

FOR HVEM: Stiftelsen tar imot jenter og gutter i alderen 15 til 25/30 år fra hele landet.
Tilbud til pårørende
Alle som utvikler avhengighet til rus påfører sine nærmeste store belastninger. Hele familien blir skadelidende. Mange familiemedlemmer kjenner på skam, lever med konstante bekymringer og stress, kjenner på maktesløshet og fortvilelse. Noen er i stor grad medavhengige og har ikke lengre et eget liv å leve. Belastninger over tid vil kunne påvirke pårørendes egen helse i negativ retning, og de er i en risikogruppe for å utvikle helsesvikt. En del opplever så store belastninger at det fører til sykdom og frafall i arbeidslivet.

For å ivareta de pårørende, og for at den rusavhengige skal lykkes i å bli og forbli rusfri, trenger de nærmeste å involveres. De trenger nødvendig informasjon og kunnskap for å takle egne utfordringer, bygge opp ny relasjon til sin sønn/datter/søster/bror uten rusen, få støtte, samt mulighet til å dele erfaringer med andre i lignende situasjon. Et godt samarbeid med pårørende kan redusere den psykiske påkjenningen, og gjøre dem i stand til å fungere som en ressurs. Involveringen øker også prognosene for at den rusavhengige forblir rusfri etter endt behandling.

Familie- og pårørendearbeid i Fossumkollektivet
Symptomene og problemene til pårørende har sin egen dynamikk, og forsvinner ikke som et resultat av at den rusavhengige rehabiliteres. Derfor får alle som kommer i behandling hos Fossumkollektivet tilbud om å invitere sine pårørende inn i et omfattende familie- og pårørendearbeid. Familieteamet hos oss tilbyr de nærstående mulighet til å involveres i, og gjennomgå, noen av de samme prosessene som den rusavhengige gjennomgår. Dette gjelder både foreldre, søsken og eventuelt andre som måtte stå den rusavhengige nær.

Fossumkollektivet har drevet utstrakt familie- og pårørendearbeid siden tidlig 90-tallet. Tilbudet er unikt med tanke på hvor tett oppfølgingen er og hvor hyppige treffpunkter de pårørende tilbys.

I løpet av året arrangeres både det vi kaller familiehelger, pårørendeuker, foreldredager, familiesamlinger, samt sommergrillfest og julefamiliefest for unge som har sin første jul hos oss. Noen samlinger er uten den unge selv, noen er kun med foreldre/steforeldre/besteforeldre, noen er kun for «nye» pårørende, mens andre er for alle (inkludert søsken).

Familieteamet vårt består av fagpersoner med solid erfaring og kompetanse innen rusbehandling og familieterapi. Vi benytter også eksterne fagpersoner i familie- og pårørendesamlingene.

HVOR: Spydeberg, Drøbak, Ås, Hamar, Stange og Valnesfjord/Bodø

Link: Bolkesjø behandlingssenter - MestringshuseneFOR HVEM: Det er en enorm belastning å stå en person med en ruslidelse nær. Pårørende lever ofte med en konstant frykt og usikkerhet. Hos oss i Mestringshusene anser vi avhengighet som en familiesykd…

Link: Bolkesjø behandlingssenter - Mestringshusene

FOR HVEM: Det er en enorm belastning å stå en person med en ruslidelse nær. Pårørende lever ofte med en konstant frykt og usikkerhet. Hos oss i Mestringshusene anser vi avhengighet som en familiesykdom, noe som innebærer at de pårørende også blir skadet og lider under misbruket til sine nære. Derfor oppfordrer vi alle pårørende til å prioritere å få hjelp til å håndtere situasjonen. Ved vårt behandlingssted på Bolkesjø inviterer vi til familieuker og pårørendeveiledning, slik at også pårørende kan forbedre sin egen livssituasjon.

HVOR: Bolkesjø - Notodden

Link: Phoenix HagaFOR HVEM: Vi tilbyr langtidsbehandling med ettervern for personer fra 18 år og oppover. Vårt utgangspunkt er at du som pårørende kan være en ressurs i den rusavhengiges liv. Vi tenker at ditt perspektiv er et viktig bidrag for å gi…

Link: Phoenix Haga

FOR HVEM: Vi tilbyr langtidsbehandling med ettervern for personer fra 18 år og oppover. Vårt utgangspunkt er at du som pårørende kan være en ressurs i den rusavhengiges liv. Vi tenker at ditt perspektiv er et viktig bidrag for å gi pasienten, som vi kaller beboer hos oss, et helhetlig behandlingstilbud. Samtidig anerkjenner vi at livet sammen med en rus avhengig ofte skaper utfordringer. Det er vanlig å havne i fastlåste mønster i møte med hverandre, og det man i beste tro tenker er å hjelpe den rus avhengige faktisk kan være med på å opprettholde avhengigheten. Gjennom å delta i våre familiehelger har vi erfart at pårørende skaper en ny bevissthet, både rundt sin egen rolle i familien, men også rundt avhengighet generelt.Dette er en gyllen mulighet til å være med på utviklingen til den rus avhengige og spisse kompetansen sin på hvordan avhengighet utfordrer hverdagen.

Ved inntak på Phoenix Haga vil det bli foretatt en kartlegging om hvem som er omsorgsperson og hvordan vi kan opprette et samarbeid rundt barnet. I samarbeid med beboeren og andre omsorgs personer vil vi gjøre en vurdering av behovet for samtaler, deltagelse i familiearbeid, og samvær – basert på barnets alder, modenhet og behov. For oss er det viktig at banets behov blir ivaretatt, og får den informasjonen som er nødvendig.

Vi er glad for at barn som pårørende har fått styrket rettighetene sine fra 01 januar 2018.

HVOR: Mysen

Link: Veien Ut

FOR HVEM: Veien Ut setter fokus på kvalitativ rusbehandling og skal være til inspirasjon for rusavhengige og deres familier, andre institusjoner, politikere, næringslivet og samfunnet forøvrig. Det sies at en rusmisbruker har direkte innvirkning på livet til fem personer. Familie, venner og kolleger er oftest berørt. Pårørende blir utslitte, syke og uføre. Enkelte ender selv opp som rusmisbrukere som følge av belastningene.

HVOR: Kjønnerød, Ramnes